Saturday, 25 August 2012

10 legjobb film ebben a kategóriában: DIVAT!

Ma ismét egy kicsit rendhagyó bejegyzéssel zárjuk a napot. Pár napja - esti kikapcsolódásként -valami kellemes és érdekes film után kutattunk. Éppen az imdb-s filmlistát böngészve jutott eszünkbe, hogy milyen kár, hogy nem létezik külön "divat" kategória. Mennyivel egyszerűbb lenne a keresgélés! :)
Ezért úgy döntöttünk, összeszedjük Nektek a legjobb tíz filmet, amit mi "divat" kategóriába sorolnánk. Az alkotások nagy része személyes kedvencünk, ám akad közöttük néhány, ami egyelőre csak a bakancslistánkon szerepel.
Reméljük találni fogtok érdekes újdonságokat, jó szemezgetést!
Puszi!


(1) Romantikus:
Az ördög Pradát visel (eredeti cím: Devil Wears Prada)Igazi csajos, romantikus vígjáték. A sztori viszonylag egyszerű, s olykor kiszámítható is, de valljuk be, romantikus vígjátékokat nem a történet mondanivalója miatt néz az ember.
A történet szerint a frissen végzett, egyszerű megjelenésű főiskolás lány, Andy Sachs (Anne Hathaway) újságíró szeretne lenni. A The New Yorkernél vagy a Vanity Fairnél képzeli el jövőjét, ám hogy megalapozza karrierjét, állást vállal a The Runway divatmagazin főszerkesztője mellett. Főnöke, a rideg és céltudatos, mindenkin átgázoló Miranda Priestly (Meryl Streep) nem könnyű eset, s természetesen a lánnyal se finomkodik. A film Andy alkalmazkodását és helytállását mutatja be, s ahogyan az várható volt a botladozó kislányból igazi díva lesz.
Mindemellett csodálatos ruhákban és cipőkben gyönyörködhetünk, Jimmy Choo, Dolce and Gabbana és Chanel csak néhány a sok nagy név közül.Szerintünk ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, mindenképpen érdemes megnézni. A színészi alakítás remek, nem véletlenül jelölték -a filmben nyújtott alakításáért - Meryl Streep-et legjobb női főszereplő kategóriában Oscar - díjra, míg Emily Bluntot legjobb női mellékszereplő kategóriában Golden Globe -díjra. Anne Hathaway pedig gyönyörű, és szuper színésznő, mint mindig!
Mindemellett a zenét is nagyon eltalálták, a Suddenly I See című dalra mi azóta is szívesen ébredünk, vagy sminkelünk reggelente. Kötelező!
(2) Vígjáték:
Egy boltkóros naplója (eredeti cím: Confessions of a Shopaholic)
A Sophie Kinsella regénye nyomán készült film főszereplője Rebecca (Isla Fisher), aki kóros vásárlási kényszerben szenved. Szabadon hódolhat szenvedélyének, ugyanis huszonöt évesen gondtalan és boldog fiatal nő: a város legelőkelőbb negyedében él barátnőjével, meglehetősen gazdag, dolgozó és ambiciózus nő. A bonyodalom nem hoz nagy fordulatot: a shopping-szenvedély Rebecca pénztárcáját is kimeríti egyszer, "betegsége" a csőd szélére sodorja. A lány ráébred: változásra van szükség. 
A történet könnyed és szórakoztató, s természetesen a divat mellett a romantika és szerelem is fontos szerepet kap az alkotásban.
A film laza csajos esték kötelező darabja, egy kis popcorn, s már indíthatjátok is, Csajok! 
(3) Életrajzi:

Kifutó a semmibe (eredeti cím: Gia)Nem titok, hogy Mesi egyik kedvenc filmjéről van szó.

Egyszerűen imádom Angelina Jolie -t, mint színésznőt, s több filmje is bekerült a nagy kedvenceim közé (Gia, Girl interrupted, Changeling, The tourist stb.) Még nagyon kicsi voltam, amikor először láttam ezt a filmet az HBO-n, s bár nem igazán értettem, pontosan miről szól, nagyon  tetszett a színészi alakítás. Emlékszem, általános iskolában egy ideig minden reggel a The Pretenders - Brass in Pocket című számára ugrottam bele a farmerembe - pont úgy, ahogy Angelina csinálta - és dudorásztam, hogy "Cause I gonna make you see: there's nobody else here. No one like me. I'm special, so special..."  türürü :))
Azóta "felnőtt fejjel" több tucatszor megnéztem már, s bár teljesen más okból, de még mindig hatalmas kedvencem. 

Igaz történet következik.
Gia Marie Carangie 1960. január 29-én született. Az 1970-es évek közepén fedezték fel, s fiatalon, 1986. novemberében bekövetkezett haláláig ünnepelt szupermodell volt Amerikában. Az Egyesült Államok első szupermodelljeként emlegetik, s világszerte ismert, népszerű manökennek számított. Olyan divattervezőkkel és divatcégekkel dolgozott együtt, mint Christian Dior, Giorgio Armani, Levi Strauss & Co., Maybelline, Perry Ellis, Gianni Versace, Yves Saint - Laurent és még sorolhatnánk.
Az ünnepelt csillag neve és élettörténete mégis inkább tragédiaként került be a divattörténelembe. Gia Carangie minden szempontból különös és lázadó személyiség volt. Nyíltan vállalta, hogy a nőkhöz vonzódik, s élete végéig szerelmes volt sminkesébe, Sandy Linterbe, akivel közös képsorozata is készült Chris Wangenheim híres fotóművész jóvoltából. A lány azonban nem viszonozta Gia érzéseit, soha nem lettek egy pár.

17 évesen még pincérnőként szolgált fel anyja éttermében, egy évvel később pedig az egész világ a lábai előtt hevert. A sikert képtelen volt feldolgozni, s karrierje csúcsán súlyos heroin- függővé vált. A Vogue magazin 1980. novemberi számának fotózásán tűszúrásnyomokkal a karján jelent meg, melyeket még retusálással sem lehetett eltüntetniBár több alkalommal is megpróbált megszabadulni függőségétől,ez sohasem sikerült neki. 1982-ben, 22 évesen AIDS-et diagnosztizáltak nála, s az akkor még ismeretlen betegséget nem tudták kezelni, 26 évesen a betegség szövődményeiben meghalt. Temetésén a divatvilág képviselői közül senki nem vett részt.


Gia Marie Carangi (1960 - 1986)


A drámai történetet 1998-ban Michael Cristofel rendező jóvoltából vászonra vitték. A filmben Angelina Jolie kapta az ünnepelt szupermodell szerepét, míg szerelmét (filmben Linda) Elizabeth Mitchell játsza.  Gia ügynökének, s egyben jó barátjának szerepét (Wilhelmina Cooper) Faye Dunaway kapta, akit alakításáért Golden Globe - díjjal jutalmaztak. A  film több Golden Globe-ot is bezsebelt, a legjobb női főszereplő díját 1999-ben Angelina vihette haza, ám a várva várt Oscar abban az évben elmaradt. 

A szívbemarkoló történet és kiváló alakítás igazi kultuszfilmet szült, mindenkinek ajánljuk, nézzétek meg! (4) Dráma:
Coco Chanel (eredeti cím: Coco avant Chanel)A 2009-ben készült francia életrajzi dráma, mely Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel francia divattervező életét, s a Chanel divatház születését mutatja be.
Gabrielle Chanel a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb alakja volt, aki tartós divattá tette mindannyiunk klasszikus kedvencét: a kis fekete ruhát, valamint a rövid szoknyát és a fehér gyöngysorokat. Nevéhez fűződik továbbá a Chanel N°5 világszerte ismert és imádott parfüm megalkotása,  csakúgy, mint a bézs színű, fekete orrú lábbelik, melyek most is ott lapulnak sokunk gardróbjában. Férfias vonású, letisztult szabású ruháit senkinek valószínűleg nem kell bemutatni.

A film Gabrielle Chanel életét és történetét követi, gyermekkorától egészen karrierje csúcsáig.  Megismerhetjük a közép-franciaországi kislányt, aki édesanyja halála és apja emigrálása után árvaházba kerül nővérével, s minden nap hiába várja, hogy érte jöjjön apukája. A kávéházi énekesnőt, aki gyönyörű hangjával mindenkit elkápráztat. A szegény varrónőt, aki egy vidéki szabó hátsó műhelyében szegi a ruhákat. A könnyűvérű nőcskék és vad éjszakai élet világában nehezen botorkáló nőt. A szerelmes asszonyt, aki váltig állítja, soha nem lesz senki felesége.  A szeretői ingét viselő lázadót, aki alkotásaival megbotránkoztatja környezetét: a mindvégig modern nőt, aki végül sikeresen leküzdi a társadalmi elvárások béklyóit, s nehéz gyermekkora ellenére a világ legismertebb divattervezőnője lesz.

A film tökéletesen mutatja be Coco Chanel kalandos életét, s festi le a 20.századi hangulatot. Perfekt alkotás, a néző minden érzéssel és gondolattal azonnal azonosul, szinte az orrunkban érezni még a cigaretta füstjét is.

A filmet nemcsak az IMDB jutalmazta magas pontszámmal, a divattervezőnőt megformáló Audrey Tautou-t remek alakításáért BAFTA- és César-díjra is jelölték, legjobb női főszereplő kategóriában. A film "legjobb jelmeztervezés" kategóriában Oscar jelölést is kapott, Catherine Letterier csodás ruhadarabjainak köszönhetően. Ajánljuk!


(5) Dokumentumfilm:
A szeptemberi kiadás (The September Issue)
Nos, íme egy film arról a bizonyos bakancslistáról. Már nagyon régóta szeretnénk megnézni, de valahogy mindig elfelejtjük, amikor mozizós estét tartunk. Nagyon jó kritikákat kapott, s a barátaink közül is többen ajánlották már, úgyhogy legközelebb egészen biztos, hogy ez az alkotás kerül a DVD - lejátszóba! 

A történet főszereplője ismét egy határozott és céltudatos nő, Anna Wintour, Vogue magazin főszerkesztője, aki több, mint húsz éve irányítja a világ legismertebb divatmagazinjának szerkesztőit. Anna keze alatt jött létre és formálódott a lap, s lett a divatszakma első számú Bibliája.
S mára mindannyian ismerjük az örök igazságot: "Before it's in Fashion, it's in Vogue!".
A portréfilm Anna Wintourt és különleges személyiségét mutatja be, miközben ellátogatunk a színfalak mögé: abba a varázslatos és szenvedéllyel teli világba, ahol a szerkesztők érzelmileg is megerőltető,  fáradságos munkával készítik kedvenc lapunkat - hogy aztán akár az aznapi ebédünket feláldozva végre a kezünkbe kerüljön az imádott Vogue. Ti éreztetek már így? Én igen! :)

A történet egyébként egész pontosan a 2007-es szeptemberi kiadást, az előkészületeket és a színfalak mögötti feszített munkát mutatja be az őszi/téli kollekción keresztül. A produkcióban olyan híres divatikonok is felbukkannak, mint Oscar de la Renta, Patrick DeMarchelier vagy Jean Paul Gaultier. Elég meggyőző a lista! 

(6) Kosztümös:
Marie AntoinetteA japán - francia - amerikai életrajzi dráma kicsit kilóg ugyan a sorból, de a divat és kosztümös filmek kedvelőinek kötelező alapmű!
A 18. században vagyunk, Versailles-ban, az elegancia és pompa világában, egy meseszép kastélyban. Mária Terézia magyar királynő lányát, Mária Antóniát (közismertebb nevén, franciául: Marie Antoinette) mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, a középiskola töri tankönyvből biztosan.
XVI. Lajos francia király feleségének története sok írót és rendezőt megihletett már: amost bemutatott, 2006-os Kirsten Dunst főszereplésével elkészült filmet például megelőzte egy 1938-ban, ugyanezzel a címmel napvilágot látó alkotás, melyben Marie Antoinette szerepét Norma Shearer kapta. 
Ez előbbi produkció a francia királyné teljes életét bemutatja, a születésétől egészen a nagy francia forradalom során történt kivégzéséig. A néző betekintést nyer a királyné mindennapjaiba, életébe és kapcsolataiba: édesanyjához, a királyhoz és annak szeretőjéhez, gyermekeihez, valamint a királyi udvar minden tagjához fűződő viszonya elénk tárul. 

Bár a történet mondanivalója nem kapcsolódik szorosan a divathoz, a sztori kibontakozása során bámulatos ruhakölteményeket és csodaszép ékszereket láthatunk, a mű tökéletesen tárja elénk a korabeli divatot, s mutatja be az akkori öltözködés sajátos vonásait. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a produkció 2007-ben - Milena Canonero tervezésének köszönhetően - elnyerte a legjobb jelmeztervezésért járó Oscar- díjat.
Érdekesség továbbá, hogy a filmet valóban a versailles-i kastélyban forgatták, pont ott, ahol az eredeti események is játszódtak.
Az egyik legeredetibb és legszerethetőbb kosztümös alkotás, szerintünk érdemes megnézni!


(7) Szatíra:
Divatdiktátorok (eredeti cím: Pret-a-Porter)


A sztori ismertetése előtt egy kis kitekintővel készültünk a témához. Biztosan sokan tudjátok, de azért szeretnénk megemlíteni, hogy mit is takar pontosan a  prêt-à-porter kifejezés.
A prêt-à-porter elnevezés divattervezők által a tömegek számára készített, megfizethető áron kínált, hétköznapi divatot képviselő kollekciókat és ruhadarabokat takar, melyeket változatos méretekkel és igényekkel rendelkező nők és férfiak is viselhetnek. Ez a kifutók modelljeinek tervezett, kézzel készített, meglehetősen költséges haute couture szöges ellentéte. (prêt-à-porter francia kifejezés magyarul „kész viseletet" jelent.)


1994-ben bemutatott francia film-vígjáték, melyben olyan hírességek kaptak szerepet, mint Sophia Loren, Julia Roberts vagy Kim Basinger. Bár a különböző filmadatbázisok értékelése alapján nem ígérkezik életünk legjobb filmjének, mi már csak a szereposztás miatt is nagyon kíváncsiak vagyunk rá!
A történet Párizsban játszódik. A divatvilág krémje évente kétszer összegyűlik Párizsban, a Pret - a Porter divatbemutató alkalmából.  Riporterek, újságírók, fotósok,  divattervezők és vásárolni vágyó dúsgazdag magánemberek lepik el a várost. Ekkor találkozik a rejtélyes Szergej az egyik divatcég vezetőjével, Olivier de la Fontain-nel. Az eseményről Olivier autójával távoznak, majd hamarosan dugóba keverednek. A hosszas várakozás közben Szergej,amitől a férfi megfullad. Szergej pánikba esik, s elmenekül, a rendőrség pedig gyilkosság ügyében nyomozást indít. Mondanunk sem kell, őrült kavarodás támad, melyhez a párizsi divatbirodalom szolgáltatja a díszletet, s a legnagyobb színészek játékát élvezhetjük.

Már a leírásból is kiderül, hogy egy nem mindennapi alkotásról van szó. Bár még mi magunk se láttuk, a szatíra műfaj kedvelőinek ajánljuk igazán.(8) Kultuszfilm:
Szex és New York 1-2 (eredeti cím: Szex and the City 1-2)Carrie Bradshawt és három barátnőjét biztosan senkinek nem kell bemutatni. Még nagymamám is minden részt megnéz a Viasaton, s imádja! Mindig nagyon lelkesen meséli, milyen gyönyörű ruhakölteményeket és cipőcsodákat látott, s akárhányszor hazaviszek egy új magassarkút, legyintve közli: "Ajj, kislányom, Te pont olyan vagy, mint Carrie Bradshaw!" :D

A Szex és New York filmek minden divat iránt érdeklődő nő számára kötelező, s talán nincs is olyan ember ezen a világon, aki még nem látta mindkét felvonását. Legalább olyan szórakoztatóak és élvezetesek, mint a sorozat maga: tele gyönyörű ruhadarabokkal és mesés cipőkkel, romantikával és szerelemmel, csodás tájakkal és helyekkel, ellenállhatatlan ételekkel és koktélokkal, helyes pasikkal és humorosnál humorosabb jelenetekkel.
A négy divatőrült főszereplő mára mindannyiuk legkedveltebb New York-i szinglije lett, akik meglehetősen különböző személyiségük ellenére  elválaszthatatlan barátnők.


(9) Régebbi:
Álom luxuskivitelben (eredeti cím: Breakfast at Tiffany's)

Vannak filmek, melyek sosem mennek ki a divatból: olyan klasszikus alkotások ezek, melyeket egyszerűen mindig szívesen nézünk, újra és újra.
Az 1961-es Breakfast at Tiffany's pont ilyen! A film, ami a történelem talán leggyönyörűbb és legönzetlenebb színésznőjéből igazi dívát varázsolt. A produkció - ami egyébként Truman Capote hasonló című regényének "hepiendesített" változata - Audrey Hepburn talán legnépszerűbb alakítása.

Holly Golightly estélyi ruhában száll ki taxijából, s néhány percre megáll a Tiffany ékszerüzlet kirakata előtt, csak hogy elfogyassza reggelijét. A bájos teremtés divatos frizurája, előkelő ruhái, gyönyörű gyöngysora és körülbelül negyvencentis szipkája, melyből olyan elegánsan és nőiesen szívja cigarettáját, mint még soha senki ezen a Földön nem maradhat észrevétlen: hódolókban nincs hiány.
S ez minden vágya, hiszen tizennyolc évesen ezért hagyta ott szülővárosát és férjét. Elegáns helyek,  adakozó kedvű kísérők és hóbortos partik jelentik mindennapjait, mindaddig, míg bele nem habarodik az ágról szakadt, sikertelen íróba,  Paulba.A film mindkettőnk nagy kedvencévé vált, s mindenkinek ajánljuk, aki még nem látta!
Szenvedélyes, érzékeny és kifinomult alkotás, Audrey minden pillanatban gyönyörű, szinte ragyog. A film hangulata pedig leírhatatlan, a zenéről nem is beszélve! A legjobb eredeti filmdal és legjobb filmzene kategóriában a Moon River c. dal két Oscar- és egy Grammy - díjat is bezsebelt - nem véletlenül.
Szóval igazi álom. Természetesen luxuskivitelben.


(10) Újabb:
Egy hét Marilynnel (eredeti cím: My week with Marilyn)Egy olyan összeállításban, ahol Audrey Hepburn szerepet kap, szinte kötelező megemlíteni a Marilyn Monroe-t is. Bár személyiségük és stílusuk a legkevésbé se említhető egy lapon, mindkét színésznő különleges, gyönyörű és egyedi volt, így méltán váltak korunk nagy divatikonjaivá.
Marilyn Monroe számos kultuszfilmben szerepelt, most mégis egy olyan mozival zárnánk a sort, melyben nem, mint színésznő jelenik meg a vásznon: az alkotás ezúttal róla szól!
Az egy hét Marilynnel című filmet itthon 2012-ben mutatták be. Mivel minden évben figyelemmel kísérjük az Oscar - gálát, s előtte minden jelölést kapó filmet meg szoktunk nézni, ez a film se maradhatott ki a sorból. Nagy szerencsénkre!
A filmben Marilyn Monroe szerepét Michelle Williams kapta. A színésznő remek munkát végzett, a kritikusok szerint nemcsak külsőre sikerült tökéletesen megformálni Marilyn-t, stílusát és mozdulatait is remekül adaptálta.

Marilyn Monroe (balra) és azt őt megformáló Michelle Williams (jobbra).


A történet Marilyn egy hetét dolgozza fel.
Nyár van, 1956-ot írunk.  A történet szerint Monroe egy forgatás miatt Londonba utazik férjével: A herceg és a táncosnő egyik főszerepét kell eljátszania. Partnere, s egyúttal a film rendezője Sir Laurence Olivier brit színészlegenda. Együttműködésük azonban korántsem zökkenőmentes, Oliviert dühítik a színésznő sorozatos késései és felkészületlensége. Az érzékeny lelkű, önbizalomhiánnyal küzdő Monroe képtelen megfelelni a színészóriás elvárásainak, feszültté és görcsösség válik. a helyzet odáig fajul, hogy kiborulásait már férje sem tudja kezelni, a férfi visszamenekül New Yorkba.
Az egyedül hagyott színésznő Olivier asszisztensénél, Colin Clarknál talál vigaszt, akit főnöke azzal bízott meg, hogy álljon mindenben a színésznő szolgálatára. Clark támaszt nyújt a nőnek, s annyira belehabarodik, hogy a csinos Lucyval (Emma Watson) kialakulóban lévő kapcsolatát is félredobja Marilynért.
A fiú naplót vezetett ezekről a napokról, s ez alapján készült el a produkció, mely arról a hét napról szól, mely során ünnepelt díva és a fiatal asszisztens igen közel kerültek egymáshoz.

Marilyn valóban főszereplője volt A herceg és a színésznő című alkotásnak, melyet 1956-ban forgattak, Londonban, s mely során megismerkedett Colin Clark-kal. Az, hogy valóban olyan közel kerültek -e egymáshoz, mint ahogy az a fiú feljegyzéseiben szerepel, nem tudni.
Mindenesetre a filmet mindenkinek ajánljuk, aki szeretne bepillantást nyerni a világ egyik legnagyobb filmsztárja életének egy hetébe, s aki hiszi, hogy a filmcsillagok sem elérhetetlenek.
Bár igazat kell adnunk a kritikusoknak: a film elég eseménytelen, minket a kitűnő alakítások kárpótoltak ezért. Érdemes megnézni!

~ ~ ~
Reméljük tetszett az összeállításunk, s találtatok új ötleteket, olyan alkotásokat, melyekről még nem hallottatok, esetleg már régóta tervben vannak, ám az utóbbi időben mégis feledésbe merültek.
Nektek van ezek között nagy kedvencetek? Van olyan, amit még nem láttatok, de most kedvet kaptatok hozzá? Esetleg tudnátok ajánlani még hasonlóan szuper filmeket, melyek "divat" kategóriába sorolhatók? 

37 comments:

 1. a jolies filmet már nagyon régóta meg szeretném nézni:)

  amúgy a marie antoinette-ben van egy óóóóriási baki. sajnos már nem emlékszem így fejből hogy hányadik percnél de amikor nagyban öltözködik és pörögnek a dolgok, zene megy alul és ül a gardróbjában, kilátszik a Converse cipője..:D úúgy röhögtem mikor megláttam:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. :' DDDD komolyan Dia? Hát ezt meg kell néznünk, nem tűnt még fel, s nem is olvastunk eddig róla. Azért ez elég komoly baki.

   A Gia tényleg szuper, vagyis én egyszerűen imádom, reméljük tetszeni fog! Puszilunk!

   Delete
  2. http://www.youtube.com/watch?v=fTy62pGYxyQ

   Delete
  3. az nem egy baki :) Sofia Coppola szándékosan tette oda a tornacipőket, hiszen manapság szinte minden fiatal ilyet hord, Marie Antoinette is csak egy tinédzser volt, amikor Franciaország királynője lett.
   Egyébként nagyon jó lett a bejegyzés!:)

   Delete
  4. Igen, írták utána :)
   Köszönjüüüük szépen, olyan jó, hogy megtaláltad ezt a bejegyzést, örülünk, hogy tetszett!
   Puszi!

   Delete
  5. igen, rögtön utána én is észrevettem, de már nem volt mit tenni... :D

   Delete
 2. Dia, az nem baki! Sofia Coppola direkt tette bele a converse cipőt, mondván hogy azért Marie Antoinette egy tinédzser lány volt még csak és ezzel is jelezni akarta, hogy még a fiatalos bohókás énjét éli ki csak, pedig már ő a királyné.

  ReplyDelete
  Replies
  1. komolyan? na de akkoriban Converse cipő? meg egyáltalán.. kosztümös filmbe Converse?:O

   Delete
  2. Utánanéztünk kicsit, s tényleg azt írják, rendezői koncepcióról van szó: http://hvg.hu/panorama/20110503_marie_antoinette_tornacipo
   Érdekes! A cikk szerint rózsaszín ruhák se voltak divatosak a korban, ennek ellenére Kirsten többször is rózsaszínt visel. Nahát, nahát Coppola! ;)

   Delete
 3. Az ördög Pradát visel alap és imáádom <33

  ReplyDelete
  Replies
  1. Úúúú, mi is nagyon szeretjük! :)

   Delete
 4. amiket még nem láttam, tuti megnézem. köszi!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nagyon örülünk Neki, hogy találtál köztük kedvedre valót Rami! :) Puszi!

   Delete
 5. Nagyon jó bejegyzés lett, majdnem mindent láttam is! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. De jóó, köszi szépen :) Lenne még hely néhány alkotásnak, legközelebb összeszedünk még egy csokorra valót :)

   Delete
 6. nagyon tetszett ez a bejegyzés! Sok kedvenc filmemmel találkoztam most a bejegyzésetekben, viszont találtam újakat is, úgyhogy ezeket mindenképpen megfogom nézni :)
  Amúgy szerintem ide sorolható még a Micsoda nő( Julia Roberts) című film is, ott is nagyon sok szép ruhát visel, a legnagyobb divatházakból, egyik kedvenc filmem :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nagyon örülünk Neki Anii, reméljük szeretni fogod az "újakat" :)

   Igenigen, nagyon igazad van, a Pretty Woman is ott van a topon, mind a divat,a sztori, mind az alakítás, mind pedig a zene tekintetében. De a klasszikus, régi filmek kedvelőinek ajánlanánk még A kaméliás hölgyet (Greta Garbo),a Bonnie és Clyde -ot (30-as évek Amerikája),a Fogjunk tolvajt-t (Hitchcock és Grace Kelly) stb. csak nem akartunk ennyi régi alkotást belevenni. Illetve fontos még a Lagerfeld Confidential, csak a dokumentumfilm jellege miatt kiszorította a Szeptemberi kiadás a sorból :))

   Delete
 7. Sziasztok!

  Szinte a kezdetektől olvaslak titeket, nagyon jó a blog, rendszeresen figyelemmel is követem. Eddig nem kommenteltem (más megdicsér titeket helyettem is :)), de a mostani cikketek ébresztett bennem pár gondolatot.
  Értem az alapkoncepciót, hogy alapvetően olyan filmekről akartatok írni, amelyek valahogyan köthetők a divathoz, de a végére elég felemás érzéseim voltak. Egy lapon említetek olyan - általatok is elismert - kultfilmeket, amelyek beírták magukat a filmtörténetbe olyan filmekkel, amelyek nem is nagyon titkolt szándékkal azért készültek, hogy minél több pénzt hozzon a konyhára (ún. popcornmozik). Ezzel önmagában nincs baj.
  A bajt ott érzem, hogy még nem találkoztam olyan divatbloggerrel, aki ne csordult volna el a Szex és New Yorktól. Ti olyan értelmes lányoknak tűntök, komolyan hatással van rátok egy ilyen olcsó, bugyuta eszközökkel operáló sorozat/film? Annyira egydimenziós, annyira leegyszerűsített, és annyira rossz irányba viszi a női gondolkodást, hogy szerintem káros. Létrehoztak négyféle nőtípust, amelyek közül minden nő az egyikre akar hasonlítani, mert hát ugye az egyik egy fehérmájú ribi, a másik egy törtető karrierista, a harmadik meg egy személyiségfejlődésben megrekedt örök idealista. A negyedik meg az a fajta, amelyikkel a legtöbb nő képes azonosulni, hiszen legalább egy férfi már mindenkit átvert, de azért reménykedünk, hogy egyszer csak eljön az a bizonyos lovag a fehér lovon. És hiába árnyalják ezeket a képeket a rajongók, akkor is csak ennyi marad a végére.
  Azt aláírom, hogy a divat szempontjából működik a sorozat, de túlságosan gagyi ahhoz, hogy megérje, hogy ezért nézze bárki is (én meg aztán pláne). Ja, mielőtt bárkitől jönnének a kövek (tőletek mondjuk nem gondolom lányok, mert már bizonyítottátok, hogy az építő hozzászólásokra kimerítően szoktatok válaszolni), láttam a sorozat jónéhány epizódját, mindenféle előítélet nélkül, a véleményemet ez alapozta meg. A filmeket már nem néztem meg, inkább hittem 100 kritikus szavának.
  Mivel már így is eléggé bő lére eresztettem a hozzászólásomat, azt azért megjegyezném, hogy van köztük olyan film, amit még nem láttam és felkeltettétek az érdeklődésem (pl. Divatdiktátorok), ezért viszont köszönet jár :) A fenti gondolatokkal kapcsolatban viszont tényleg kíváncsi lennék a véleményetekre. Oké, hogy pozitív kisugárzás és optimizmus, de azért néha bele lehet csempészni némi cinizmust is, attól még nem romlik el semmi és senki.

  Üdv,
  Dia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Szia Dia!

   Örülünk, hogy írtál nekünk, mindig nagyon érdekes az Olvasói véleményeket olvasgatni, hiszen sokszor teljesen új szemszögből közelítik meg az adott témát,s ebből mi is sokat tanulunk. Ez a hozzászólás is ilyen most.


   Az, hogy egy listán szerepeltetünk úgynevezett popcornmozikat és elismert kultuszfilmet ebben az esetben szándékos. Az egyik alapkoncepciónk az volt, hogy olyan filmeket válogassunk össze, amiben a divat áll a középpontban. A másik pedig, hogy lehetőleg minél több kategóriából kerüljenek ki ezek az alkotások, hogy az is tudjon ötletet meríteni belőle, aki csak egy könnyed nyáresti kikapcsolódásra vágyik némi pattogatott kukoricával és néhány baráttal/barátnővel, s az is, akit valami komolyabb, mélyebb mondanivalójú film érdekel. Kicserélhettük volna az Egy boltkóros naplóját a Lagerfeld Confidential-ra, sokkal elegánsabban mutatna, de úgy éreztük, dokumentumfilmből elég lesz egy is.

   Az említett sorozattal és filmmel kapcsolatban pedig a tény az, hogy mi tényleg nagyon szeretjük a Szex és New York filmeket (és maradjunk a filmeknél, mert bár a sorozatnak is megvan a maga hangulata, s a munkahelyről vagy suliból hazaesve egy kis csoki vagy gyümölcs mellett nagyon jól tud esni egy-két rész - de mindenképpen tény, hogy elég eseménytelen és sok epizód sablonos, amitől unalmassá válik. Soha nem néztünk meg belőle egyszerre 4 résznél többet.)
   A film viszont tényleg szenzációs. Vicces, érdekes, szép (ruhák és helyszínek tekintetében) semmi rosszat nem lehet rá mondani. Soha nem kerestünk benne mély mondanivalót, nem gondolkoztunk el azon, hogy a négy karakter mit akar képviselni és miért, s soha nem jutott még eszünkbe, hogy ez bárkinek is példa lehet, s olyan idealizált alakokat látnának bennük az emberek, akikre hasonlítani akarnak. Hmm.
   Ettől érdekes a megjegyzésed, teljesen más szemszögből közelítjük meg. Mi beültünk a moziba, körülbelül olyan várakozással, mint ahogy a Másnaposokra beül az ember (mert hát ott se várunk sok tanulságot, csak kacagni és kikapcsolni akarunk egy kicsit), s élveztük, hogy magába szippant New York.
   Szerintünk nem mindig kell szétcincálni ezeket a filmeket és mély mondanivalót keresni, legyen ez a kritikusok dolga :)

   Delete
  2. Őszintén megmondom Lányok, a Szex és New York film nekem is inkább a négy ostoba nő a vásznon behatást keltette, abszolút felszínesnek találtam a sztorit:S Ne haragudjatok, ez nem ellenetek szól, nagyon szeretem a blogot de ez a vélemény már régóta kikívánkozott és úgy éreztem itt most épp témánál vagyunk:D Puszi és remélem nincs harag:)

   Delete
 8. Jaj de jó ez a lista!:) Én pont ma gondolkoztam, hogy ráguglizok divattal foglalkozó filmekre és tádám nem is kellett.:) Persze ezek közül szerintem a Coco avant Chanel és a Devil wears Prada alap. A legjobban pedig a Gia keltette fel az érdeklődésemet, tuti megnézem! Köszi lányok <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Telepátia?! :D
   Szuper, hogy úgy gondolod hasznos és jó bejegyzés lett, és nagyon reméljük, hogy tetszeni fog a Gia, s tényleg jó tippet adtunk. Jó filmezést Neked :)

   Delete
 9. Szuper bejegyzés! Nyugodtan lehet még ilyen :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Óóó, és jó hosszú! Tervezünk még sok-sok hasonlót.:) Puszi!

   Delete
 10. Nagyon jó lett ez a bejegyzés :) Kedvet kaptam a filmnézéshez. Köszönöm lányok!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igazán szívesen, mi örülünk, hogy mutattunk egy kis újdonságot :) Reméljük tetszeni fognak a kiszemelt filmek!:)

   Delete
 11. Jól összeszedtétek a filmeket. Nagyon sok közülük igazi kedvencem, de párat még nem láttam ezek közül, így jó tippet adtatok a DVD-zéshez. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Örülünk, hogy kaptál pár új ötletet Kittiie, jó mozizást kívánunk Neked! :)

   Delete
 12. Naaa. meglesz a mai program.. filmnézés, filmnézés hátán ^^ :DDD

  ReplyDelete
 13. jó ez a lista! :) pár filmet még nem láttam, de felírtam a listámra és sort kerítek rá.. most hogy írtatok róla, felkeltettétek az érdeklődésem :) köszi! szép napot csajok :)

  ReplyDelete
 14. Tetszik a lista:D az Álom luxuskivitelbent annyira imádom, meg se tudnám számolni, hányszor láttam! Viszont a boltkóros naplójával ki lehet kergetni a világból...

  ReplyDelete
 15. Nekem a legjobban a Chanel tetszett, de a My week with Marilyn is nagyon jó, az ilyen típusú filmeket szeretem igazán :-) Viszont a Giát kétszer láttam és másodszorra már unalmas volt, pedig nem emlékeztem rá annyira. Az Álom luxuskivitelben sem volt egy nagy élmény számomra, bár kétségkívül korszakalkotó film volt a divat tekintetében (és szerintem a lakberendezésre is érdemes odafigyelni benne!). Audrey filmjei közül a Római vakációt sokkal jobban szeretem - abban viszont majdnem végig ugyanabban a ruhában van.

  ReplyDelete
 16. Kifuto a semmibe ,jonak tunik:) viszont sehogy sem tudom megnezni...tudna valaki egy linket ahol megnezhetnem?

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://www.youtube.com/watch?v=HQgqSD0S6j8&feature=fvwrel
   Youtube-on fent van, részletekben, csak angol :)

   Delete
 17. Nagyon szepen koszonom :))

  ReplyDelete
 18. Hát letöltöttem az összes fimet amit még nem láttam, azt hiszem megoldódott pár délután/este programja a barátnőmmel!!! Esetleg tudnátok segíteni, mert A szeptemberi kiadás-hoz nem találtam feliratot:(

  ReplyDelete
  Replies
  1. http://www.subs.to/download/subtitles/792678/the_september_issue_(2009) esetleg ez? Nekem jónak tűnik, próbáld meg :)) Örülünk, hogy hasznos volt a cikk! Puszilunk!

   Delete

A megjegyzések moderálás után válnak láthatóvá.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...